Bijziendheid

Bijziendheid

Myopie – beter bekend als (dicht)bijziendheid – is een aandoening waarbij nabije objecten goed zichtbaar zijn, terwijl objecten die zich verder weg bevinden wazig worden.

Myopie – beter bekend als (dicht)bijziendheid – is een aandoening waarbij nabije objecten goed zichtbaar zijn, terwijl objecten die zich verder weg bevinden wazig worden. In een onderzoek van het “National Eye Institute“ dat onderdeel is van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie National Institutes of Health is gebleken dat het aantal gevallen van myopie bij mensen tussen de 12 en 54 jaar is toegenomen van 25% in 1971-72 tot 41,6% in 1999-2004. Het onderzoek omvat mensen met zowel lichte als ernstige myopie.

Myopie treedt op wanneer de oogbal iets langer is dan normaal. Hierdoor wordt het licht op een punt vóór het netvlies gebundeld in plaats van direct op het oppervlak.

Deze refractiefout wordt veroorzaakt, doordat de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te groot is en het focale punt van het licht binnen het glasachtig lichaam valt. Myopie kan succesvol worden behandeld met ooglaserchirurgie door het hoornvlies vlakker te maken.

Deze chirurgische ingreep maakt de hoek kleiner waarin het licht wordt gebogen. De focale afstand wordt hierdoor groter, waardoor het focale punt direct op het netvlies terecht komt.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x