Cataract | Staar

Cataract | Staar

Cataractoperaties zijn de meest frequent uitgevoerde chirurgische procedures ter wereld. Het zijn een zeer dankbare ingrepen welke een grote tevredenheid geven bij de patiënten.

Cataract ofwel staar is een vertroebeling van de ooglens ; het kan aangeboren zijn, het gevolg zijn van een ongeval, ontsteking of ouderdom van het oog. Vanaf de leeftijd van 50 jaar, kunnen we al te maken krijgen met cataract ; tussen 50 en 65 heeft ongeveer de helft van de mensen tekenen van staar, vanaf 75 geldt dit bijna voor iedereen ; mensen met diabetes worden vaak reeds op jongere leeftijd getroffen door cataract ; een kwart van de mensen moet een ingreep ondergaan om niet blind te worden.

Klachten bij cataract :

  • wazig zicht
  • verminderd contrast
  • dubbel of schaduwbeelden zien
  • kleuren grauwer zien
  • last van licht of schitteringen
  • slechter in het donker zien
  • steeds veranderende brilsterkte

Behandeling

Een heelkundige ingreep is de enige mogelijkheid op genezing. Het is een snelle, uiterst veilige ingreep waarbij de troebele ooglens door een kunstmatige implantlens wordt vervangen.

Deze implantlens vervangt de eigen ooglens en zorgt weer voor een helder zicht. Additioneel kunt u kiezen voor een multifocale implantlens om zo niet alleen een helder zicht voor veraf –maar ook voor middelange afstanden (winkelen, overkant van de tafel, PC, ...) als voor het lezen terug te winnen ! 

De technologische evoluties in de cataractbehandelingen zijn enorm. Een cataract operatie is dan ook één van de meest uitgevoerde –en veiligste operaties ter wereld !

De ingreep duurt slechts 5 à 10 minuten en wordt in België alleen al meer dan 125.000 keer per jaar uitgevoerd ! Een uurtje na de ingreep mag de patiënt al naar huis en de dag nadien is het resultaat al zichtbaar. 

Tijdens een cataract operatie wordt altijd slechts één oog geopereerd ; dit voor het comfort van de patiënt enerzijds en alle kansen op besmetting uit te sluiten, anderzijds. Na enkele weken wordt dan het tweede oog geopereerd.

Hierdoor is de drempel naar deze ingreep enorm verlaagd en laten ook steeds meer mensen een preventieve cataractoperatie uitvoeren op jongere leeftijd, vanaf 45 à 50 jaar, om reeds vroeger van de vele voordelen te kunnen genieten

Nazorg

Jouw oogchirurg en zijn/haar team zullen na de ingreep alle afspraken voor controles en nazorg samen met jou vastleggen zodat je zeker weet wanneer je op controle verwacht wordt.

Om irritaties na de ingreep te vermijden, dien je rekening te houden met het tijdelijk gebruik van oogdruppeltjes, die je makkelijk zelf kan toedienen, gedurende enkele weken na de ingreep.

Een korte werkonbekwaamheid van 5 dagen à 1 week.

Risico’s 

Cataractoperaties zijn de meest frequent uitgevoerde chirurgische procedures ter wereld. Het zijn een zeer dankbare ingrepen welke een grote tevredenheid geven bij de patiënten. Uitgevoerd volgens de nieuwste technieken en door een bekwaam en ervaren oogchirurg is de complicatiegraad bijzonder laag (minder dan 5% der ingrepen). Een totaal risicoloze ingreep van cataract zal nooit bestaan doch het is de plicht van elke chirurg om de kans op complicaties zo laag mogelijk te houden.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x