Ooglidcorrecties

Ooglidcorrecties

De meest voorkomende afwijkingen van de bovenoogleden zijn een teveel aan huid (dermatochalasis) en een hangend ooglid (ptosis).

Bij het ouder worden verzakken huid, spier en vet ter hoogte van de ogen. Dit veroorzaakt rimpels en het ophopen van vetcompartimenten. Dit verouderingsproces start al vanaf dertig jaar. Een correctie van de oogleden leidt tot een jongere en meer opgewekte gelaatsuitdrukking. Wanneer het overhangen van de huid tot aan de pupil reikt én u ondervindt hier hinder van, dan behoort een terugbetaling door het RIZIV tot de mogelijkheden. 

De meest voorkomende afwijkingen van de bovenoogleden zijn een teveel aan huid (dermatochalasis) en een hangend ooglid (ptosis). Bovenoogleden met teveel en verslapt weefsel geven vaak een somber uiterlijk en zorgen voor een vermoeid uiterlijk. Ook kan het zijn dat u praktisch veel hinder ondervindt omdat het zicht bemoeilijkt wordt en is het vaak lastig oogmake-up op te brengen. Doordat de ogen constant geforceerd opengehouden moeten worden, kunt u bovendien last hebben van hoofdpijn. Na een ooglidcorrectie van de bovenste oogleden krijgt u meer licht binnen, de hinder vermindert en het uitzicht wordt mooier.

De onderoogleden kunnen - vooral op oudere leeftijd - naar binnen of naar buiten draaien (entropion, resp. ectropion genoemd). Wallen onder ogen zijn vaak genetisch bepaald, en worden veelal veroorzaakt door een huidoverschot en soms ook door uitpuilend vet. Op verschillende manieren kan de hoeveelheid het teveel aan huid of vet in het onderste ooglid worden weggehaald. Als aanvullende ingreep kan de buitenste ooghoek iets omhoog gebracht worden, waardoor hangende ogen weer een vrolijke uitstraling krijgen.

Medische ooglidcorrecties

Ooglidafwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het gezichtsveld of gezichtsvermogen veroorzaken. Ooglidcorrectie bevordert dan de functie van het ooglid en het oog. Voorbeelden zijn:

huidteveel (dermatochalasis) in de bovenoogleden: een teveel aan huid van het bovenooglid met diverse klachten.

ectropion: een naar buiten gedraaid onderooglid, wat kan leiden tot een rood oog, tranenvloed, ontstekingen e.d.

entropion: een naar binnen gedraaid onderooglid, waardoor de oogharen tegen de oogbol komen.

ptosis: een hangend bovenooglid, waarbij de ooglidrand naar beneden is verplaatst met als gevolg een beperking van het gezichtsveld of gezichtsvermogen.

ooglidtumoren: goedaardig (bijv. chalazion of talgklierzwelling) of kwaadaardig (bijv. basalioom).

Niet-Medische ooglidcorrecties

Voorbeelden van ooglidcorrecties om esthetische redenen zijn:

huidteveel in de bovenoogleden zonder klachten.

huidteveel in de onderoogleden zonder klachten.

Behandeling

Om te voorkomen dat de littekens opvallen na de ooglidcorrectie, worden de lijntjes in de natuurlijke ooglidplooien getekend. Als eerste wordt de huid van het ooglid verwijderd. Hierna worden kleine bloedvaten met een elektrisch mesje dichtgebrand. Dit doet geen pijn, maar ruikt een beetje. Hierna wordt gecontroleerd of er onder de huid een uitpuiling van vet aanwezig is. Dit zal worden weggenomen. Ook wordt, indien nodig, een deel van de verslapte kringspier verwijderd of strakker gemaakt worden. Voordat de huid wordt gesloten, zal eerst een zorgvuldige controle op bloedingen volgen, waarbij zonodig een bloedvaatje wordt dichtgemaakt. Het sluiten van de huid gebeurt met een niet oplosbare hechting. Nadat beide ogen zijn gehecht, wordt het gelaat gereinigd en de wondjes met kleine pleistertjes afgeplakt.

Nazorg

Na de ingreep mag u niet op eigen krachten naar huis. Het is belangrijk om u voor elke inspanning te laten bijstaan. 

Oogzalf is na de ingreep toegelaten. Oogdruppels mogen nooit, behalve na uitdrukkelijke toelating van een oogarts. 

U heeft ongeveer één week last van een zwelling en verkleuring rond de ogen. We adviseren om hier vooraf rekening mee te houden in uw agenda. Een zonnebril biedt mogelijk een oplossing.

Na ten vroegste vijf dagen verwijderen we de hechtingen.

We raden aan om uw ogen na de ooglidcorrectie zes maanden te beschermen tegen de zon.

Risico’s

Complicaties zijn uiterst zeldzaam. Enkele mogelijkheden zijn littekens, een aanhoudende zwelling, oogirritatie en een naar buiten gedraaide rand van het onderooglid. Dit laatste komt voor wanneer er te veel huid ter hoogte van het onderste ooglid werd weggenomen. Dit probleem verdwijnt na een tweetal maanden massage.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x