Presbyopie

Presbyopie

Presbyopie (of ouderdomsverziendheid) is een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en ontstaat bij de meeste mensen als ze begin veertig zijn.

Presbyopie (of ouderdomsverziendheid)  is een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en ontstaat bij de meeste mensen als ze begin veertig zijn. Op dat moment heeft men een andere correctie nodig voor ver als voor dicht. Mensen die geen afwijking hebben voor ver gaan dan meestal een leesbril gebruiken. Als er wel een correctie nodig is voor ver dragen de meeste mensen een multifocale bril of gebruiken een aparte verte- en leesbril. Anderen dragen dan weer contactlenzen voor de verte en gebruiken daarbij ook nog een leesbril.

Iedereen krijgt in principe te maken met presbyopie. Wanneer we ouder worden, merken we allemaal dat we dingen die dichtbij zijn wat minder goed zien, maar de een zal hier meer last van hebben dan de ander. De gemiddelde leeftijd waarop mensen een leesbril beginnen dragen is 42.

Deze ouderdomsgebonden veranderingen vinden plaats binnen de proteïnen in de lens waardoor de lens in de loop der tijd harder en minder flexibel wordt. Ook het spierweefsel rond de lens verandert naarmate we ouder worden. Door de verminderde elasticiteit heeft het oog meer moeite om dingen dichtbij scherp te zien. Presbyopie is een refractieve fout en is geen ziekte. Een refractieve fout houdt in dat de vorm van het oog het licht niet goed afbuigt, waardoor het beeld onscherp wordt.

Als we jong zijn, zijn onze lenzen flexibel en kunnen ze helpen het licht goed op het netvlies te richten als we dichtbij willen kijken. Als we ouder worden wordt het moeilijker voor onze ogen om deze inspanning te doen.

Een leesbril of multifocale contactlenzen kunnen de aandoening corrigeren, maar chirurgische ingrepen worden steeds effectiever en ook steeds gebruikelijker. In toenemende mate worden ook ooglaserchirurgie behandeling mogelijk.

Voor een succesvolle correctie van presbyopie zijn verschillende chirurgische methodes mogelijk. Bij monovisie wordt een oog gecorrigeerd voor veraf zien en het andere voor dichtbij zien. Refractieve lensvervanging houdt in dat de natuurlijke lens wordt vervangen door een kunstmatige lens met 2 focale punten. Een andere methode is het creëren van een multifocaal patroon in de vorm van het hoornvlies door middel van ooglaserchirurgie.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x